فهرست مطالب

خون - سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1388)

فصلنامه خون
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهریار حبیبی رودکنار، راحله حلبیان، ناصر شاگردی اسماعیلی، آرزو اودی، ناصر مسروری، ناصر امیری زاده، کامران موسوی حسینی، احمد قره باغیان، حوری رضوان، محمدعلی جلیلی صفحه 1
    جداسازی، کلونینگ و بیان ژن فاکتور VII انعقادی نوترکیب انسانی در رده سلولی CHO راحله حلبیان1، ناصر شاگردی اسماعیلی2، آرزو اوودی2، ناصر مسروری3، دکتر ناصر امیری زاده4، دکتر کامران موسوی حسینی5، دکتر احمد قره باغیان6، دکتر حوری رضوان7، دکتر محمد علی جلیلی8، دکتر مهریار حبیبی رودکنار9 چکیده سابقه و هدف فاکتور VII، یک گلیکوپروتئین پلاسمایی است که در آبشار انعقادی تشکیل فیبرین، شرکت دارد. فاکتور VII در مسیر انعقادی نقش مهمی داشته و آغازگر مسیر خارجی انعقاد است. هدف اساسی این مطالعه جداسازی و کلونینگ فاکتور VII نوترکیب انسانی و بیان آن در رده سلولی یوکاریوتی CHO جهت بیان فاکتور VII نوترکیب(FVII) بود. مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. ابتدا cDNA ژن فاکتور VII از رده سلولی کبد انسان(HepG2) جدا شده و در وکتور(+) 1/3 pcDNA کلون شده سپس وکتور نوترکیب به داخل سلول های CHO ترانسفکت شد. در نهایت، یک کلون سلولی که به طور پیوسته فاکتور VII را بیان می کند تثبیت شد. بیان فاکتور VII نوترکیب توسط روش های RT-PCR، الایزا، SDS-PAGE و وسترن بلات مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین تایید فعالیت بیولوژیکی فاکتور VII نوترکیب توسط آزمایش PT و ایجاد لخته در پلاسمای فاقد فاکتور VII صورت گرفت. یافته ها نتایج به دست آمده نشان دهنده کلونینگ و بیان موفقیت آمیز ژن فاکتور VII بود. پس از 3 هفته کشت سلول های CHO در حضور جنتیسین، کلون سلول های پایدار به دست آمد. نتایج آزمایش های RT-PCR، الایزا، SDS-PAGE و وسترن بلات حاصل از کلون ها، نشان دهنده بیان این پروتئین در رده سلولی CHO بود. کاهش 3 الی 4 برابری در زمان انعقاد نشان دهنده وجود فعالیت بیولوژیکی فاکتور VII نوترکیب بیان شده بود. نتیجه گیری سالانه حدود 4000 الی 6000 ویال(33600 تا 50400 میلی گرم) از این فرآورده وارد کشور می شود که دولت را متحمل هزینه بسیار بالایی می کند. بنابراین تولید فاکتور VII نوترکیب با استفاده از فناوری DNA نوترکیب در سطح آزمایشگاهی، می تواند اولین گام در راه فایق آمدن بر مشکلات فوق باشد.
    کلیدواژگان: هموفیلی، فاکتور VII نوترکیب، CHO، ترانسفکشن
  • حسن ابوالقاسمی، مهناز آقایی پور، مهین نیکوگفتار، ناصر امیری زاده، محمدتقی محمدی، سعید رحمانی، فرزانه آتش رزم، اسمردیس حاجتی، پرویز زارعی صفحه 13
    چکیده سابقه و هدف حضور گلبول های سفید در تمامی فرآورده های خون که با روش های استاندارد به دست می آید، سبب ایجاد واکنش های ناخواسته بیولوژیک بعد از انتقال خون می شود. با پیشرفت تکنولوژی ساخت فیلتر، امروزه از این روش برای حذف لکوسیت ها استفاده می شود. لذا در این تحقیق به ارزیابی عملکرد فیلترهای در کنار بستر ساخت داخل با به کارگیری روش استاندارد استفاده از غشاهای مصنوعی که به فلورسنت متصل شده اند وهمچنین روش آنتی بادی CD45 و آنالیز فلوسایتومتری پرداخته شده است. مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع کاربردی بود. به روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 93 واحد گلبول قرمز متراکم از اهداکنندگان مستمر که روزانه به پایگاه انتقال خون تهران مراجعه می کردند تهیه و توسط دو گروه فیلترکاهش دهنده لکوسیت ساخت داخل، فیلتر شدند. هم چنین 8 فیلتر کنترل که دارای گواهینامه CE اروپا هستند نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. نتایج حاصله در نرم افزار 5/11 SPSS وارد و تحت آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شد. یافته ها در 55 نمونه تحت بررسی که توسط فیلترهای گروه اول کاهش لکوسیت شده بودند، میانگین تعداد لکوسیت های شمارش شده در کیسه های فیلتر شده به روش استفاده از آنتی بادی، متجاوز از 106×9 و به روش استاندارد bead حدود 106×10 بود. این میزان در 30 نمونه که با فیلترهای گروه دوم کاهش لکوسیت شدند در روش آنتی بادی106× 2/4 و به روش استاندارد bead 106×8/4 بود. در حالی که میانگین تعداد لکوسیت های شمارش شده در 8 نمونه گروه کنترل که با استفاده از فیلترهای کنترل کاهش لکوسیت شده بودند، 106×3/2 لکوسیت و به مراتب کمتر از حداکثر قابل قبول استاندارد بود. نتیجه گیری پس از بهینه سازی تکنولوژی تولید و مواد اولیه، میانگین لکوسیت ها در حد استاندارد قرار گرفت. 20% از موارد حاوی بیش از 106 × 5 لکوسیت و 80% کمتر از میزان قید شده را داشتند(3/34-7/5 و 95% CI:). به این ترتیب متعاقب بهینه سازی، میزان اختلاف میانگین ها و انحراف از معیار در فیلترهای گروه دوم و کنترل، کاهش قابل توجهی یافت و در حد استانداردهای AABB قرار گرفت.
    کلیدواژگان: لکوسیت ها، فلوسایتومتری، ایران
  • فاطمه نادعلی، کامران علی مقدم، شهربانو رستمی، اردشیر قوام زاده صفحه 21
    سابقه و هدف
    لوسمی حاد پرومیلوسیتیک(APL)، یک لوسمی حاد میلوئیدی تمایز پذیر است. سابقا این تمایز توسط داروی ATRA امکان پذیر بوده، اما اخیرا داروی ارسنیک تری اکسید به این روش درمانی اضافه شده است. مکانیسم های سلولی تمایز در اثر این دارو هنوز به خوبی مشخص نگردیده است. در این مطالعه رابطه تمایز سلولی داروی ارسنیک با میزان بیان ژن نوکلئوستمین به عنوان یک عامل تکثیر سلولی، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
    مواد وروش ها
    مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. در این مطالعه از سلول NB4 که یک رده لوسمی حاد پرومیلوسیتیک است استفاده شد و داروی ارسنیک با غلظت 5/0، 1 و 2 میکرومول بر روی آن اثر داده شد و پس از 5 روز تاثیر دارو، از نقطه نظر تمایز سلولی با استفاده از مارکر تمایزی CD11b و از نقطه نظر مولکولی با استفاده از بررسی بیان ژن نوکلئوستمین با استفاده از Real Time – PCR مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آن با استفاده از آزمون من ویتنی بررسی و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، غلظت 5/0 میکرومول از داروی ارسنیک نه تنها باعث ایجاد تمایز سلولی نشده بلکه باعث افزایش تکثیر سلولی در ده روز اول کشت گردید ولی غلظت یک میکرومول دارو پس از 5 روز باعث افزایش درصد مارکر تمایزی CD11b از 2/5 به 6/13 درصد شد که این تفاوت معنی دار می باشد. هم چنین غلظت یک میکرومول داروی ارسنیک باعث کاهش بیان ژن نوکلئوستمین به صورت قابل توجه گردید و تعداد کپی ژن از 130 به 70 رسید که اختلاف آن معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، غلظت یک میکرومول از داروی ارسنیک در مدت 5 روز توانسته است افزایش جزئی در درصد CD11b ایجاد کند و در واقع باعث یک تمایز جزیی شده و در صورت افزایش مدت تماس دارو با سلول، ممکن است درصد بیان افزایش یابد. هم چنین افزایش درصد بیان CD11b و ایجاد تمایز سلولی همراه با کاهش بیان ژن نوکلئوستمین که یک عامل تکثیر سلولی می باشد همراه بوده است.
    کلیدواژگان: لوسمی حاد پرومیلوسیتیک، ارسنیک تری اکسید، RT، PCR
  • مژگان شایگان، سعید محمدی، شهرام سمیعی، کامران علی مقدم، غلامرضا بابایی، اندیشه قشقایی، شهربانو رستمی، فرناز خاتمی، آزیتا آذرکیوان، سیما ذوالفقاری انارکی، زهرا عطایی، اردشیر قوام زاده صفحه 31
    سابقه و هدف

    ناسازگاری HA-1 بین گیرنده و دهنده سلول های بنیادی خونساز با بروز GVHD حاد مطرح شده است. لذا هدف این مطالعه ارزیابی فراوانی HA-1 و پایش ارتباط بین ناسازگاری HA-1 و بروز GVHD در بیماران ایرانی دریافت کننده پیوند سلول های بنیادی خونساز از خواهر یا برادر با شباهت HLA-A2 بود.

    مواد وروش ها

    مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. DNA استخراج شده از 55 جفت گیرنده دهنده HLA-A2+ جمع آوری گردید. تمامی بیماران پیوند، سلول های بنیادی خونساز را از منشا خون محیطی، از خواهر یا برادر با شباهت HLA دریافت کرده بودند. HA-1 به وسیله روش SSP-PCR شناسایی شد. یافته ها توسط نرم افزار 5/11 SPSS و آزمون های کای دو، z test و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    25 نفر از بیماران فاقد عارضه GVHD و 30 نفر، دارای این عارضه با Grade (I-IV) بودند. فراوانی آلل های HA-1R و HA-1H در بیماران(دریافت کننده پیوند) به ترتیب 45/0 و 55/0 بود که تفاوت آشکاری با فراوانی این آلل ها در اهداکنندگان پیوند(53/0 و 47/0) نشان نداد. ناسازگاری HA-1 در 8 جفت(5/14%) از 55 جفت گیرنده و دهنده پیوند شناسایی شد که 6 مورد از بیماران با عدم تشابه آنتی ژنی دچار عارضه GVHD شده و 2 مورد در گروه GVHD (8%) بودند. آزمون آماری همبستگی X2 نشان داد که وقوع GVHD در دو گروه سازگار و ناسازگار تفاوتی ندارد.

    نتیجه گیری

    علی رغم فراوانی بیشتر ناسازگاری HA-1 در گروه GVHD+، نتایج حاصله بیانگر ارتباط آشکار بین ناسازگاری HA-1 و خطر بروز GVHD حاد نمی باشد. برای اثبات این عامل، پیشنهاد می شود این آنتی ژن با سایر آنتی ژن های ناسازگاری فرعی تواما بررسی شوند.

    کلیدواژگان: PCR، بیماری پیوند علیه میزبان، آنتی ژن های سازگاری نسجی فرعی، پیوند سلول های بنیادی خونساز
  • محسن خانی، کامران علی مقدم، اکرم کریمی، اشرف موسوی، اردشیر قوام زاده صفحه 41
    سابقه و هدف
    مولتیپل میلوما، ناشی از تکثیر بدخیم پلاسما سل های مشتق از یک کلون معیوب است. درمان بیماری با روش های حمایتی، شیمی درمانی تک دارویی و چند دارویی و پیوند سلول های بنیادی مغز استخوان به روش اتولوگ و آلوژن قابل انجام است. پیوند سلول های بنیادی مغز استخوان به روش بستری، از سال 1991 میلادی در کشور در حال انجام است. هدف این طرح انجام پیوند اتولوگ سلول های بنیادی مغز استخوان به روش سرپایی برای اولین بار در کشور می باشد.
    مواد وروش ها
    مطالعه انجام شده از نوع هیستوریکال کوهورت بود و نمونه گیری به روش آسان انجام شد. بیماران کاندید پیوند سلول های بنیادی مغز استخوان جهت درمان بیماری مولتیپل میلوما ضمن انتخاب، طبق راه کار و به صورت سرپایی تحت پیوند قرار گرفتند. بیماران پس از دریافت پیوند، از بخش ترخیص شده و کلیه دوره نوتروپنی خود را در منزل و تحت نظر تیم پیوند متشکل از پزشک عمومی دوره دیده، پرستار پیوند و همراه بیمار که به صورت روزانه بیمار را ویزیت می نمودند، گذراندند. کلیه اطلاعات مربوط به بیماران و هم چنین جهت مقایسه، اطلاعات مربوط به بیمارانی که هم زمان به روش بستری پیوند می شدند، جمع آوری و کلیه اطلاعات در نرم افزار 5/11 SPSS ذخیره و توسط آزمون های آماری ANOVA و منحنی کاپلان مایر تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    مجموعا 44 بیمار به روش سرپایی و بستری پیوند شدند. متوسط زمان بستری بیماران در روش بستری 28 (54-19) روز و در روش سرپایی 5/6(8-1) روز بود(001/0 p<). هم چنین متوسط روزهای ویزیت در منزل، 5/10 روز بود. بیماران دو گروه از لحاظ تعداد روزهای مورد نیاز جهت آفرزیس، میزان GCSF مصرفی به عنوان موبیلیزاسیون، MNC و CD34+ تزریقی تفاوت معنی داری نداشتند. تفاوت معنی داری در دو گروه از لحاظ نیاز به فرآورده های خونی، آنتی بیوتیک تزریقی، میزان مرگ و میر و عود کلی در مدت زمان پیگیری وجود داشت و هیچ کدام از بیماران در گروه سرپایی نیاز به بستری مجدد جهت کنترل عوارض نداشتند(001/0 p<). کاهش هزینه های پیوند در روش سرپایی نسبت به گروه بستری تا 70% بود(017/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که پیوند سلول های بنیادی مغز استخوان به روش اتولوگ سرپایی در درمان بیماران مولتیپل میلوما قابل انجام است. کاهش قابل توجه هزینه ها و عدم اشغال تخت های بخش پیوند از مزایای این طرح است.
    کلیدواژگان: مولتیپل میلوما، پیوند سلول های بنیادی، آفرزیس
  • فراوانی عفونت حاد ویروس هپاتیت A در بیماران مشکوک به هپاتیت
    زهره شریفی، محمود محمودیان شوشتری صفحه 51
    سابقه و هدف
    ویروس هپاتیت A (Hepatitis A Virus) عضو جنس هپاتو ویروس و از خانواده پیکورنا ویریده می باشد. در بچه های زیر شش سال آلوده به ویروس، بیماری فاقد علایم است در حالی که ویروس در نوجوانان و بزرگسالان باعث ایجاد بیماری با علایم بالینی می شود. در این مطالعه فراوانی عفونت حاد ویروس هپاتیت A در میان گروه های سنی مختلف بیماران مراجعه کننده به مرکز انتقال خون تهران با روش های سرولوژیکی و مولکولی بررسی شد.
    مواد وروش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی بود که در طول مدت یک سال از مهر 1385-1384 انجام شد. به روش سرشماری تعداد 308 بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه تشخیص طبی مرکز انتقال خون تهران، مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های سرم این افراد از جهت هپاتیت های ویروسی A، B و C با استفاده از کیت های تجارتی و با روش الایزا بررسی شدند. HAV-RNA با روش Nested RT-PCR مورد شناسایی قرار گرفت. یافته ها توسط نرم افزار 5/11 SPSS و آزمون آماری کای دو، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد 62 نمونه از 308 بیمار که از نظر هپاتیت های ویروسی B و C مثبت بودند، از مطالعه خارج شدند و مطالعه بر روی 246 بیمار ادامه یافت. آنتی بادی های IgM علیه ویروس هپاتیت A در 29 بیمار(8/11%، 83/15 – 77/7 = 95% CI:) از 246 بیمار حضور داشت. فراوانی آنتی بادی های IgM علیه ویروس هپاتیت A در گروه های سنی 10-0، 20-11، 30-21، 40-31، 40 > به ترتیب 8/17%، 1/23%، 7/14%، 2/3% و 0% بود. HAV-RNA در 25 بیمار(2/86%) از 29 نمونه سرم مثبت بود. فراوانی عفونت در گروه های سنی 20-11 سال به طور معنی داری بیشتر از دیگر گروه های سنی بود.
    نتیجه گیری
    با بهبود شرایط بهداشتی در جامعه، لازم است مطالعه های جامعی بر روی عفونت ویروس هپاتیت A در گروه های سنی مختلف انجام شود. این اطلاعات در آینده برای طراحی برنامه های پیشگیری از قبیل واکسیناسیون علیه ویروس هپاتیت A مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت A، RT، PCR، بروز، ایمونوگلوبولین M
  • فریده جلالی فراهانی، سیما ذوالفقاری انارکی، علی طالبیان، آزیتا آذرکیوان، مهتاب مقصودلو، مهرنوش سرمدی، شیوا فاطمی، اکرم شهرابی، زهرا طاهرخانی صفحه 59
    سابقه و هدف
    تالاسمی به عنوان شایع ترین کم خونی مادرزادی در ایران به شمار می رود. علی رغم مراقبت های هماتولوژیک، اختلال در عملکرد غدد درون ریز مشکل شایعی در این بیماران می باشد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی شیوع اختلال عملکرد تیروئید در بیماران مبتلا به انواع تالاسمی بود.
    مواد وروش ها
    مطالعه انجام شده از نوع توصیفی مقطعی بود. در زمستان 1385، پرسشنامه برای 195 بیمار ارجاعی از درمانگاه تالاسمی به آزمایشگاه تشخیص طبی سازمان انتقال خون تهیه شد و در آن سن، جنس، زمان طحال برداری، میزان و فواصل تزریق خون، میزان دفروکسامین دریافتی، نوع تالاسمی، میزان هورمون های تیروئید و فریتین سرم ثبت شد، سپس ارتباط بین عملکرد تیروئید با متغیرهای کلی در دو گروه تالاسمی ماژور و اینتر مدیا توسط آزمون های آماری t-test، کای دو، دقیق فیشر و نرم افزار 5/11 SPSS بررسی شد.
    یافته ها
    از 195 بیمار تالاسمی مورد بررسی، 178(3/91%) بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور(4/49% زن، میانگین سنی 8 ± 2/17 سال) و 17(7/8%) بیمار مبتلا به تالاسمی اینتر مدیا(5/76% زن، میانگین سنی 8/8 ± 2/23 سال) بودند. شیوع موارد یوتیروئید، هیپوتیروئیدیسم تحت بالینی و هیپوتیروئیدیسم اولیه به ترتیب 1/83%، 8/13% و 1/3% بود. میانگین غلظت فریتین در افراد یوتیروئید ng/ml 1470 ± 1923، در هیپوتیروئیدیسم تحت بالینی ng/ml 1346 ± 1723 و در هیپوتیروئیدیسم اولیه ng/ml 734 ± 1569 به دست آمد. ارتباط معنی داری بین اختلال عملکرد تیروئید با فریتین، سن، نوع تالاسمی، طحال برداری و دفروکسامین دریافتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، بیماران تالاسمی ماژور با اختلال در عملکرد غده تیروئید از جمله کم کاری تیروئید روبرو می باشند. لذا درمان مؤثرتر بادفروکسامین و پی گیری منظم این افراد جهت بررسی احتمال بروز کم کاری تیروئید و درمان به موقع این عارضه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی، غده تیروئید، هیپوتیروئیدیسم
  • محمد باقر سهرابی، جواد صراف ها، پونه ذوالفقاری، زهرا اسکندری صفحه 65
    سابقه و هدف
    عفونت هپاتیت B یکی از شایع ترین عفونت های عارضه دار بوده و حدود 300 میلیون نفر در جهان مبتلا به این ویروس هستند. پرسنل پزشکی و پیراپزشکی در معرض خطر ابتلا به این ویروس می باشند. واکسیناسیون و بررسی تیتر آنتی بادی ایجاد شده در این افراد، در کنترل ویروس بسیار مهم و ضروری است.
    مواد وروش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی بر روی 501 نفر از پرسنل درمانی بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود که واکسن هپاتیت B را دریافت نموده بودند، صورت گرفت. تیتر آنتی بادی علیه هپاتیت B به روش استاندارد در آنان سنجیده شد. اطلاعات حاصله ثبت و با پرسشنامه اختصاصی هر نفر تلفیق شده و با استفاده از نرم افزار آماری 16 SPSS و آزمون های کای دو و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 501 نفر مورد بررسی، 293 نفر(5/58%) زن و 207 نفر(5/41%) مرد بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 65/8 ± 38/34 سال و میانگین BMI معادل 17/3 ± 13/24 کیلوگرم بر متر مربع به دست آمد. متوسط سطح تیتر آنتی بادی علیه هپاتیت B معادل mIu/ml 3/12 ± 13/58 به دست آمد و درصد تیتر قابل حفاظت در زنان با 96/97 درصد بیشتر از مردان با 69/94 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که پرسنل گروه درمانی در معرض آلودگی بالایی با این عفونت قرار دارند، کنترل تزریق سه نوبت واکسن هپاتیت B در پرسنل درمانی بسیار ضروری است و تیتر آنتی بادی این افراد باید به طور منظم کنترل شود.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، آنتی بادی ها، واکسیناسیون
|
  • Dr Mehryar Habibi Roudkenar, R. Halabian, N. Shagerdi Esmaili, A. Oodi, N. Masroori, Dr N. Amirizadeh, Dr K. Mousavi Hosseini, Dr A. Gharehbaghian, Dr H. Rezvan, Dr M.A. Jalili Page 1
    . The aim of this study was to clone and express human recombinant factor VII in CHO cell line as an eukaryotic host cell. Materials and Methods In this descriptive study, FVII cDNA was isolated from HepG2 cell line and cloned to pcDNA 30.1(+) vector. The constructs were transfected to CHO cell line. A cell line that permanently expressed recombinant factor VII was established. The expression of recombinant FVII was determined by RT-PCR, ELISA, SDS-PAGE and western blot analysis. Biological activity of recombinant factor VII was determined by prothrombin time assay in factor FVII-depleted plasma. Results The results showed that FVII was successfully cloned and expressed. After 3 weeks stable cell lines were generated in the culture of the CHO cell line in the presence of geneticin. RT-PCR, ELISA, SDS-PAGE and western blot analysis results indicate the expression of FVII in the stable clones. A three- to four-fold decrease of the specific coagulant activity of rFVII was observed that indicates of rFVII being biologically active. Conclusions Four thousands to Six thousands vials of rFVII were imported to our country having high cost for the government. Therefore, production of rFVII through recombinant DNA technology within lab scale is the first step to overcome the problems.
  • Dr. M. Aghaiipour, M. Nikougoftar, Dr. N. Amirizadeh, Dr. M.T. Mohammadi, Dr. S. Rahmani, F. Atashrazm, S. Hadjati, P. Zarei Page 13
    Existence of leukocytes in all blood products causes a wide variety of side effects after transfusion. As a consequence, the use of filter technology for leukoreduction has been widely practiced. In this study, absolute leukocyte count in three types of home-made bedside filtered packed cell units is evaluated. Materials and Methods Ninety three packed cell units from blood donors were prepared in Tehran Regional Educational Blood Transfusion Center, stored at 4ºC, and filtered by two types of home-made filters within 1 hour at room temperature. The first type of filters was made prior to 2007 and the second type underwent optimization after 2007. Eight samples were filtered by control group filters with CE certificate. The results were analyzed with SPSS 11.5 and chi-square test. Results The mean values of leukocyte count/unit by CD45 and True Count Method were respectively 9×106 and 10×106 in 55 bags filtered by the first type filters; and these values were 4.2×106 and 4.8×106 in 30 bags filtered by the second type filters, whereas the mean value of leukocyte count/bag in 8 bags filtered by control filters was 2.3×106
  • Dr. F. Nadali, Dr. K. Ali Moghadam, Sh. Rostami, Dr. A. Ghavamzadeh Page 21
    Background and Objectives Acute Promyelocytic Leukemia (APL) is one subtype of acute myeloblastic leukemia; it responds to differentiation using All-Trans Retinoic Acid (ATRA). Recently, arsenic trioxide (As2O3) has been added to this method. The cellular mechanism of differentiation therapy by arsenic is not yet clear. We decided to study the relationship between cell differentiation using arsenic trioxide and nucleostemin gene as a proliferation marker. Materials and MethodsIn this descriptive study, we treated NB4 cell (a cell line in APL) with 0.5, 1, and 2 µM of arsenic trioxide in 6 well plates for five days. Then, cellular differentiation was assessed by flowcytometry for CD11b. Nucleostemin gene expression was also assessed by Real Time PCR. ResultsAccording to the results, cell proliferation has occurred by 0.5 µM arsenic trioxide and no differentiation was observed during 10 days of culture. With 1 µM concentration of arsenic, CD11b has raised from 5.2% to 13.6% during five days of culture (p < 0.001). Morever, 1 µM of arsenic caused decrease in nucleostemin gene copy number from 130 to 70. ConclusionsAccording to the results, 1 µM of arsenic has increased CD11b in the cells and caused a partial differentiation during five days of culture. Increase in CD11b marker has also been associated with decrease in nucleostemin gene expression as a proliferation marker.
  • Dr. M. Shaiegan, S. Mohammadi, Sh. Samiee, Dr. K. Alimoghadam, Dr. Gh. Babaei, A. Ghashghaiee, Sh. Rostami, Dr. F. Kkatami, Dr. A. Azarkeivan, Dr. S. Zolfaghari, Z. Ataiee, Dr. A. Ghavamzadeh Page 31

    Background and ObjectivesIt is suggested that HA-1 mismatching among hematopoietic stem cell recipients-donors be associated with acute graft-versus-host disease (aGVHD). So the aim of this study was to evaluate HA-1 frequency and examine the correlation between HA-1 disparity and GVHD patients who received transplantation from HLA-A2 identical siblings. Materials and MethodsExtracted DNA samples were collected from 55 HLA-A2-positive donor-recipient pairs. All the patients received peripheral blood stem cell transplant (PSCT) from HLA-identical siblings. HA-1 was detected by SSP-PCR method. The HA-1 typing was performed using SSP method. Data were analyzed using Chi-square, Man withney and Z test with SPSS 11.5. ResultsThirty patients showed to be GVHD I-IV and 25 pairs were without any GVHD signs. The frequency rates of HA-1R and HA-1H alleles in patients were 0.55 and 0.45, respectively; it showed no significant difference with the frequency rates (0.53 and 0.47) of this allels in donors (p>0.05). HA-1 disparity was detected in 8 out of the 55 donor/recipient pairs (14.5%). aGVHD (grades I-IV) was occurred in 6 of patients. Two patients with HA-1 disparity did not show any GVHD signs. X2 test showed there was not any relationship between the incidence of acute graft-versus-host-disease (aGVHD) and HA-1 incompatibility in the patiens. ConclusionsIn spite of higher frequency of HA-1 disparity in GVHD+ group, our data did not reflect any significant association between HA-1 disparity and risk of acute GVHD.

  • Dr. K. Alimoghadam, Dr. A. Karimi, A. Mousavi, Dr. A. Ghavamzadeh Page 41
    Background and ObjectivesMultiple myeloma (MM) is a clonal disorder of hematopoietic stem cell. We have been doing in-patient stem cell transplant (SCT) in Iran since 1991; however, this is the first time we have decided to embark on out-patient SCT. Materials and MethodsIn this cohort study, the selected Multiple Myeloma patients received outpatient stem cell transplantation. They were then discharged and followed by an out-patient SCT team including a general physician, a staff nurse and a care giver during the neutropenic period. All data were collected and analyzed using ANOVA test, Caplan mayer curve and SPSS 11.5. ResultsForty four patients received in-patient or out-patient autologus SCT. The rates of median hospital stay were 28 (19-54) and 6.5 days (1-8) in in-patient and out-patient groups, respectively. Median home visit by team was 10.5 days. There were not significant differences (p<0.001) between these groups as far as apheresis days, granulocyte colony stimulatig factor (GCSF) dosage as mobilization, number of mono nuclear cell (MNC) or cluster of differentiation (CD)34+ cell parameters are concerned. There was also a significant decrease in total cost of SCT in out-patient group by 70% (p<0.017) including visit cost with 80% decrease (p<0.01), drug cost with 50% (p<0.004), laboratory cost with 70% (p<0.02), and hospital cost with 70% (p<0.04). ConclusionsOur results show that out-patient autolgous SCT in multiple myeloma patients is feasible and its complications are manageable. Significant reduction in cost and bed requirement is also inevitable.
  • Frequency of acute hepatitis A infection among hepatitis suspected patients
    Dr. Z. Sharifi, Dr. M. Mahmoodian Shooshtari Page 51
    Background and ObjectivesHepatitis A virus (HAV) is a hepatotropic virus and a member of the Hepatovirus genus within the Picorna-viridae family. Among HAV-infected individuals, children under 6 years old are typically asymptomatic, whereas older children and adults develop jaundice. Studies carried out in different regions of the world have demonstrated a reduction of HAV infection in children under five and a gradual increase among adolescents and adults. The frequency of acute hepatitis A infection was investigated among different age groups by molecular and serological procedures in this study. Materials and MethodsThis research was a cross sectional study. During the period of 12 months, from October 2005 to 2006, a total of 308 patients with a diagnosis of Hepatitis A were admitted and analyzed at Tehran Regional Educational Blood Transfusion Center in Tehran. The serum samples were tested for viral hepatitis (HAV, HBV, and HCV). Of these samples, 62 were positive for HBV or HCV and were excluded from this study. The 246 remaining serum samples were included. Serum specimens were tested for IgM anti-HAV antibody using a commercial enzyme immunoassay. Differences in the prevalence of IgM anti-HAV among different age groups were analyzed using the chi-square test. HAV RNA was detected by nested Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR). ResultsIgM anti-HAV antibodies were detected in 29 (11.8%, CI 95%= 7.77-15.83) of 246 patients. The frequency rates of IgM anti-HAV antibodies in the studied population were 17.8% within the age range of 0-10 years, 23.1% within the range of 11-20 years, 14.7% within the range of 21-30 years, 3.2% within the range of 31-40 years, and 0% within the age range of above 40 years. Significant difference was observed between different age groups. The frequency of IgM anti-HAV was higher within the age range of 11-20 years (23.1%) as compared to other age groups. HAV RNA was detected in 25 of 29 (86.2%) serum samples. ConclusionsWith improvement in sanitary conditions, it is necessary to perform new studies on HAV infection prevalence and incidence in different age groups of the country. These data will be useful for future vaccination planning.
  • Dr. S. Zolgaghari, Dr. A. Talebian, Dr. A. Azarkeivan, Dr. M. Maghsudlu, Dr. M. Sarmadi, Dr. Sh. Fatemi, A. Shahrabi, Z. Taherkhani Page 59
    Background and ObjectivesThalassemia is the most common hereditary anemia in Iran. Despite improved hematologic care, multi endocrine dysfunction is a common complication in these patients. The main objective of this study was to estimate the prevalence of thyroid dysfunction in patients including both thalassemia major and thalassemia intermedia. Materials and MethodsIn this descriptive cross sectional study, a questionnaire was designed for 195 patients who were reffered to Iranian Blood Transfusion Organization Clinical Laboratory of Tehran from Thalassemia Clinic in Winter 2007. The following items were brought up in the questionnaire: sex, age, height, weight, splenectomy time, amount of transfused blood, blood transfusion interval, desferoxamine dosage, type of thalassemia (major or intermedia), serum thyroid hormones, and ferritin levels. Then, the correlation of thyroid functional status with age, serum ferritin level, type of thalassemia, splenectomy and desferoxamine dosage was evaluated in both β thalassemia major and thalassemia intermedia groups. ResultsWe had 178(91.3%) β thalassemia major (50.6% male, 49.4% female with the mean age of 17.2 ± 8 years) and 17(8.7%) thalassemia intermedia (23.5% male, 76.5% female with the mean age of 23.2 ± 8.8 years). One hundred sixty two (83.1%) patients were euthyroid, 27 (13.8%) had subclinical hypothyroidism (CI 95%= 9-18.6), and 6(3.1%) were primary hypothyroid (CI 95% = 0.7-5.5). Mean ferritin levels for euthyroid group were 1923 ± 1470 ng/ml, for subclinical hypothyroidism group 1723 ± 1346 ng/ml, and for primary hypothyroidism 1569 ± 734 ng/ml, respectively. No significant correlation was found between abnormal thyroid function (subclinical and primary hypothyroidism) and serum ferritin levels (p=0.55), age (p=0.11), type of thalassemia (p=0.68), splenectomy (p=0.62) and desferoxamine dosage (p=0.33). ConclusionsBased on our results, thalassemia patients present a sort of thyroid dysfunction such as hypothyroidism. So, more effective treatment with desferoxamine and regular follow up of patients for evaluation of thyroid function satus are recommended.
  • Dr. M.B. Sohrabi, J. Sarafha, Dr. P. Zolgaghari, Z. Eskandari Page 65
    Background and ObjectivesHBV infection is one of the most common infections with side effects. Clinical personnel are at risk for HBV infection; so immunization with vaccine and detection of HBs Ab level are very important. Materials and MethodsThis study is a descriptive analytic research on 501 clinical personnel that had received HBV vaccine. HBs Ab titres were estimated with standard kits and the final analysis was made by using X2, simple scatter methods and SPSS 16. ResultsOut of 501 patients, 293 (58.5%) were female and 207 (41.5%) male. The age average was 34.38 ± 8.65 years and the average BMI was 24.13 ± 3.17. The average HBs Ab titre was 58.13± 12.3 mIU/ml and the average HBs Ab titre was higher in women than men (p<0.05). ConclusionsImmunization with HBV vaccine is very necessary for clinical personnel especially hospital care workers. Moreover, HBs Ab titre of such cases should be regularly evaluated.